Een eetbare tuin voor medewerkers en patiënten in de zorg

“Radboudumc biedt met deze eetbare pluktuin een plek voor zowel medewerkers als patiënten. Ze kunnen hier letterlijk plukken, lunchen of vergaderen, ontmoeten en leren over de gewassen en biodiversiteit.”

Radboudumc creëert met de Beleeftuin een groene omgeving voor zowel haar medewerkers als voor patiënten. In het ziekenhuis zie je veel groen terug, maar naar buiten gaan is minstens zo belangrijk. Op het terrein aan de Descartesdreef biedt de eetbare pluktuin een plek waar medewerkers kunnen vergaderen, plukken of tuinieren en waar patiënten zich even in een andere omgeving kunnen wanen.

medewerkers zorg Radboudumc pluktuin

Buiten vergaderen

Een van de onderdelen is een vergaderelement bestaande uit twee grote ronde onderdelen. Het ene onderdeel is een bank, waaraan je met ongeveer acht personen kunt gaan zitten. Denk maar eens aan een teamoverleg of een lunchpauze met je collega’s? Direct ernaast staat een grote ronde plantenbak met in het midden een krentenboompje. De vogels zijn dol op deze vruchten, maar wij kunnen ze ook gewoon eten.

Groenten, kruiden, fruit en bloemen

Naast alle vaste planten zie je ook enkele eenjarigen terug. Eenjarige planten gaan, het woord zegt het al, slechts een seizoen mee. Steeds meer moestuinierders kiezen voor een combinatie van vaste planten, eenjarigen, eetbare bloemen, kruiden en fruit. Voor een diversiteit aan oogst en kleur en aantrekkelijk voor onder andere bijen en vlinders.

Zodra je de tuin inloopt zul je verschillende elementen terugzien. Alle elementen zijn beplant met meerjarige, vaste, eetbare planten. Jawel: alles wat je ziet kun je opeten. Durf je het aan? Op de volgende link kun je zien welke gewassen er aangeplant zijn.

Radboudumc pluktuin biodiversiteit

Kruidenbakken

Tot slot zie je twee grote kruidenbakken. Ga maar eens op zoek naar bijvoorbeeld de verse munt voor in je thee. Of heb je al eens thee van salie gemaakt, of een blaadje van de dropplant gebruikt in plaats van suiker?

eetbare thuis zorg groen medewerkers en patiënten ziekenhuis radboudumc