Omdat het gewoon
fijn is om even naar buiten te lopen...

… en meteen iets lekkers te plukken voor tijdens de lunch

Heb je tijdens een drukke dag de kans om kort naar buiten te gaan en iets doen in het groen? Zeker doen! Het is goed voor je mentale welzijn, je komt in beweging en als je geluk hebt kun je ook nog wat lekkers plukken. Steeds meer bedrijven zetten in op vitaliteit en welzijn van medewerkers door het aanbieden van een groene, gezonde overlegplek buiten.

Moeztuyn is opgericht met als doel mensen tijdens een werkdag te verleiden om naar buiten te gaan. Een moestuin biedt een bijzondere buitenplek voor een korte werkonderbreking of om met je collega’s te overleggen. Maar ook om te leren over moestuinieren en natuurlijk: plukken!

Elma Vriezekolk, oprichter van Moeztuyn: “Ik heb zelf ervaren dat mijn eigen moestuin me veel meer opleverde dan alleen verse, biologische groenten, fruit, kruiden en eetbare bloemen. Het is een perfecte tegenhanger van een drukke werkdag. Het gaf rust en bevorderde mijn creativiteit, dat was me achter de laptop echt niet gelukt. Nu ik de weg naar de tuin als onderdeel van mijn werkdag heb gemaakt, combineer ik binnen en buiten, werk ik met mijn hoofd en met mijn handen en wissel ik presteren en experimenteren af. Echt fijn! En iedere keer natuurlijk wat plukken voor tijdens de lunch of het avondeten. De smaak is geweldig!”

Verse groenten, fruit en kruiden mee naar huis en in het bedrijfsrestaurant

Het aanbod van Moeztuyn bestaat sinds 2020 en wordt inmiddels op verschillende plekken toegepast, op de manier zoals die het best bij de organisatie past. Planon Software uit Wijchen was de eerste opdrachtgever. De moestuin sloot perfect aan bij hun Well certificate doelstellingen en ze zitten inmiddels in het derde seizoen. In het bedrijfsrestaurant komen alle ingrediënten terecht op de menukaart en medewerkers nemen in het oogstseizoen heerlijke verse groenten en kruiden mee naar huis. Midden in de tuin is een vergaderplek met parasol ingericht: vergaderen tussen de gewassen!

Elma: “Op basis van gesprekken met de gebruikers maken we een ontwerp van de fysieke plek en zorgen we er met onze groenpartners voor dat het gerealiseerd wordt. Daarna maken we een voorstel voor het creëren van de beweging naar buiten toe. We ondersteunen de opdrachtgever in het eerste jaar bij die activatie en gedurende dat jaar ontstaat er een team van medewerkers die het vanaf daar overneemt. Net als een feestcommissie heb je dan een moestuincommissie.”

Vitaliteit medewerkers, naar buiten in het kader van wellbeing

Elma: “We zijn bij de Rabobank in Utrecht gestart met het organiseren van verschillende lessen in de tuin via open inschrijvingen. Op die manier kunnen medewerkers iets leren en deze buitenplek ontdekken. De medewerkers vinden hierdoor de weg naar buiten beter tijdens een korte werkonderbreking.”

In de zorg – Eetbare tuin voor patiënten, medewerkers en bezoekers

Het Radboudumc in Nijmegen gaf aan Moeztuyn de opdracht voor een zeer onderhoudsvriendelijk tuinontwerp. Voor zowel medewerkers als patiënten en bezoekers. De opdrachtgever noemt het hun Beleeftuin. Je kunt er lunchen, rondhangen en leren over de verschillende gewassen die er te zien zijn. Aan de hand van educatieve bordjes leer je over vaste en eenjarige gewassen en over hun functie. Alles is daar eetbaar!

Over het team Moeztuyn
Elma heeft een achtergrond in strategisch advies en projectmanagement, onder andere op groene en sociale vraagstukken. Ze zet Moeztuyn in als inspiratieplek en tegenhanger voor werkdruk en prestatiegericht werken. Ze doet dit samen met andere professionals die vanuit dezelfde filosofie werken rondom de thema’s ‘vitaliteit’, ‘vergroening’ en ‘verbinding’. Zoals hieronder op de foto Patrick van Committ. Hij is de rots in de branding als het gaat om het bewaken van de huisstijl, het ontwerp van de tuinen en aanleg tot in de puntjes.

Trots op onze samenwerking met o.a.

Elma, oprichter Moeztuyn

“Geen groene vingers? Geen probleem. Voor mij begon het ook als één groot experiment”