Kunnen we deze bloemen gewoon eten?

“Zowel kinderen van de basisschool als medewerkers in eigen bedrijfsmoestuin ontdekken hoeveel meer je uit een moestuin kunt eten, zoals eetbare bloemen.”

Een schoolmoestuin, lekker met je klas naar buiten.

Moeztuyn is gecertificeerd moestuincoach via IVN en Jong Leren Eten. Dat betekent dat we invulling geven aan lessen op school, waarbij alle facetten van moestuinieren aan bod komen: de bodem, inrichting, teeltplan, zaaien, planten, onderhouden, oogsten en samen koken.

Uiteindelijk gaat het om verbinding tot de natuur, weten waar je eten vandaan komt. En wat natuurlijk heel leuk is om te doen: de lessen in de school koppelen aan de school. Ga maar eens opmeten hoeveel vierkante meter de tuin is en hoeveel planten je dus kwijt kunt.

Voorbeeldles over seizoensgroenten
Voorbeeldles over seizoensgroenten

Voedseleducatie kinderdagverblijf

Voor een grote groep medewerkers van diverse kinderdagverblijven ontwikkelden we een workshop, zodat de medewerkers met de kinderen op een laagdrempelige manier zelf aan de slag kunnen op het gebied van voedseleducatie.

Voor Natuurcentrum Arnhem ondersteunen we bij een lesprogramma, waarbij basisschoolkinderen op zes momenten leren over gezonde voeding.

Een van de lessen bestaat uit het samen oogsten en koken: wat was dat een feestje! We deelden de groep in in een soep-groep, een saladegroep, dressinggroep en een kruidenbotergroep. De kinderen kregen een lijstje mee om te gaan oogsten uit de oogsttuin en mochten het daarna gaan bereiden voor de hele groep.

ontmoeten collega's in de pluktuin Rabobank Utrecht Croeselaan

Op je werk leren over groen, de bodem, gewassen en plukken uit eigen tuin

Volwassenen, of medewerkers in een pluktuin, zijn vaak net zo verrast over wat je allemaal nog meer kunt eten uit de tuin. Wat dacht je van de eetbare bloemen, zoals de Oost-Indische kers? Of de blaadjes van een dropplant? Steeds weer lopen ze blij en met een zak vol nieuwe gewassen terug naar hun werkplek.

“Ten eerste vond ik het erg leuk om te proeven uit eigen tuin. Weer veel opgestoken over hoe de gewassen groeien en hoe je ze moet behandelen. Erg leuk om andere collega’s (van andere disciplines) te ontmoeten. Elma weet haar enthousiasme over tuinieren goed op ons over te brengen. Wat geweldig leuk dat wij wat van de geoogste producten naar huis mochten meenemen. Dat wordt smullen!”